Haaren – Oirschot (15 km)

vorigevolgende

Maandag 7 maart 2022: Haaren – Oirschot (15 km)

Na een goede nachtrust in een stille omgeving waren we helemaal klaar voor deze bijzonder mooie en vrij korte etappe op een prachtige koele zonnige dag. In onze B&B kregen we een zeer overvloedig ontbijt voorgezet. Daarna heeft Gijs de auto weggebracht naar het eindpunt bij de Heilige Eikkapel, die even buiten Oirschot lag. Vanwege een afgesloten weg moest Gijs zowel met de auto als met de fiets een stukje omrijden. Maar tegen 11:00 uur waren we klaar voor vertrek.

We liepen eerst weer zo’n 500 meter terug naar het Pelgrimspad. Daar liepen we meteen al een mooie oprijlaan op naar kasteel Niemelaer. Deze hebben we even bewonderd en we hebben wat over de geschiedenis van dit kasteel gelezen. Daarna staken we een paar stroompjes en een spoor over richting het natuurgebied Kampina.

Het natuurgebied Kampina is werkelijk een prachtig gebied om doorheen te lopen. Als eerste gingen we door een niet al te dicht bosgebied. Vervolgens ging het Pelgrimspad om een grote ven heen. Daar was een mooi plekje in de zon en in de luwte om even te rusten voor onze eerste lunchpauze. We genoten echt van de route om de ven heen.

Daarna ging het Pelgrimspad dieper dit fraai natte heidegebied in. En paar kilometer verder verlieten we Kampina. Hier zagen we een groepje wilden paarden, die we op korte afstand moesten passeren. De geadviseerde 25 meter afstand houden was onmogelijk. Maar gelukkig was dit geen probleem.

Even verder kwamen we langs het voormalige gehucht Balvoort. De vereniging Natuurmonument heeft hier van één van de voormalige boederijen de contouren weergegeven door lage muurtjes neer te zetten. Ook waren er info borden die vertelden dat hier tijdens de tweede wereldoorlog onderduikers waren en ook een keer Duitse gevangen waren ondergebracht. Door verraad zijn de bewoners omgekomen.

Vervolgens liepen we over een dijk door de overstromingsvlakten heen, een fraai natuurgebied met heel veel watervogels. Bij de Logtsebaan was een bankje heerlijk in de zon voor onze tweede lunchpauze. Na de lunchpauze liepen we verder door het overstromingsgebied.

Aan het einde van dit gebied kwamen we bij de beek de Beerze. We volgden dit beekje tot het plaatsje Spoordonk. Op sommige plekken waren er bewust kronkels in het beekje aangelegd, zodat de beek weer een meer natuurlijke loop krijgt. Aan de rand van het dorp kwamen we langs de Spoordonkse watermolen.

We liepen langs dit dorp op. Aan het einde van het dorp liepen we over een stil weggetje naar het viaduct over de A58. Aan de overkant van het viaduct was het niet ver meer naar de Heilige Eikkapel, een passende afsluiting voor een Pelgrimspad etappe. We zijn daar nog even naar binnen geweest. Vervolgens zijn we via Haaren naar huis gereden om in Haaren nog even de fiets van Gijs op te pikken.

vorigevolgende