Den Bosch – Haaren (19 km)

vorigevolgende

Zondag 6 maart 2022: Den Bosch – Haaren (19 km)

Na een lange tussenpauze van ruim een half jaar hebben we onze wandeltocht langs het Pelgrimspad hervat. Deze keer gingen we voor twee mooie zonnige maar nogal frisse dagen. Vanwege het hoge aantal corona besmettingen besloten we om nog geen gebruik te maken van het openbaar vervoer.

In de ochtend zijn we met de auto naar onze overnachtingsplaats gereden, een B&B in Haaren. Daar hebben we onze fiets achtergelaten. Daarna zijn we met de auto doorgereden naar den Bosch. Volgens Google street view zouden we net buiten het centrum op zondag gratis kunnen parkeren. Maar helaas dat was niet meer zo. Daarom besloten we onze auto te parkeren in het Q-park bij het station.

Bij het stationsplein van Den Bosch begon onze etappe. We liepen meteen het centrum in. Anja’s blik werd meteen gevangen door de vele mooie standbeelden. Nadat we de Dommel overgestoken waren kwamen we in de smalle straatjes van het centrum. Op sommige plekken zagen we nog een paar vlaggetjes hangen van de afgelopen carnavalsperiode. Maar nu was het rustig want de vastentijd was inmiddels begonnen.

We liepen via de markt naar de Sint Jan, de bekende kathedraal van Den Bosch. Het is echt een schitterende kerk die zeker even op de foto moest. Vervolgens liepen we verder richting de stadswallen. Deze volgden we een tijdje. We kwamen langs een bankje met een mooi uitzicht een prima plek voor onze eerste lunchpauze.

Na de lunchpauze ging het verder langs de stadswallen. Wat verderop staken we via een hoge voetgangersbrug de spoorlijn en een drukke weg over. Via een klein bosje bereikten we al snel het voormalige Fort Isabella. Dit gebied is inmiddels volgebouwd met een grote diversiteit aan huizen.

Nadat we dit woongebied doorkruist hadden liepen we nog even door een bosgebiedje totdat we bij een kanaal kwamen. Dit gedeelte tot Vught zuid hadden we het vorige jaar ook al gelopen als onderdeel van het Pelgrimspad van Amsterdam naar den Bosch. We volgden het kanaal een paar kilometer. Daar ging het Pelgrimspad verder door het Vughtse heidegebied met talrijke voormalige grachten en nu mooie waterpartijen.

Vervolgens gingen we nog even door een woongebied van Vught. Daarna kwamen we in een rustiger deel van de etappe met een afwisseling van bos en landerijen. Even voor Esch gingen we een stil weggetje op dat later een zandpad werd. Dit liep in de buurt van de Esche stroom, maar opwindend was dit gedeelte van de etappe zeker niet.

In Haaren aangekomen verlieten we het Pelgrimspad richting onze B&B. We waren hier rond half zes, zodat Gijs nog net in het licht naar Den Bosch kon fietsen om de auto op te halen. In de avond hebben we een gedroogde Adventure maaltijd gegeten met daarbij yoghurt en fruit. Dat hadden we vanaf huis meegenomen.

vorigevolgende