Brandwijk – Gouda (21 km)

vorigevolgende

Donderdag 22 september 2022: Brandwijk – Gouda (21 km)

We hadden een prima nachtrust. Toen we in de ochtend wakker werden en de gordijnen opendeden konden we genieten van de lage mist die over de velden hing.
Na een heerlijk ontbijt vertrokken we voor de laatste etappe van het Pelgrimspad. Het werd opnieuw een prachtige zonnige dag en zo’n 18 graden. Anja had aan het begin van de etappe last van een zere rug, waarschijnlijk veroorzaakt door de etappe van de vorige dag die op het laatst een heel stuk over een oneffen pad ging. Gelukkig werd het in de loop van de dag beter.

We liepen eerst weer terug naar het Pelgrimspad. Daarna staken we de Ammersche Boezem over en volgden we dit water over een verhard fietspad. We kwamen langs enkele oude molens. In Groot Ammers hebben we even boodschappen gedaan voor onze lunch. Daarna bereikten we de dijk langs de Lek. We liepen een stukje over de dijk en moesten enkele malen over een hek heen.

Een stukje verderop verlieten we de dijk weer. Naar een volgende Tiendweg tussen twee brede sloten door. We volgden dit pad een paar kilometer. Het was een mooie manier om het industrieterrein van Groot Ammers te passeren. Net voor Nieuwpoort hebben we op een picknickbank onze lunch gegeten.

Na onze lunch liepen we een stukje langs een dijk op naar het veer van Schoonhoven. We namen de veerboot om zo de Lek over te steken. Aan de overkant kwamen we in het centrum van Schoonhoven, een mooi oud stadje. Het Pelgrimspad maakte hier een ommetje door de binnenstad zodat we langs de mooiste plekjes kwamen.

Na Schoonhoven kwamen bij het riviertje de Vlist. We volgden dit riviertje een aantal kilometers over een mooi smal kronkelweggetje. Soms moesten we even heel goed aan de kant omdat er een tractor of vrachtwagen langs kwam. We passeerden het dorpje Vlist.

Even voorbij Vlist kwamen we langs een kleine boomgaard langs het riviertje de Vlist. Bij de ingang van deze boomgaard stond een uitnodiging om hier even te rusten. Dat leek ons een prima idee. We kozen een paar zitstoelen uit vlakbij het riviertje. Na deze rustpauze liepen we verder richting Haastrecht. Ruim een kilometer voor Haastrecht verlieten we de Vlist en ging het Pelgrimspad verder door de polder richting Haastrecht.

Bij Haastrecht kwamen we weer op een wat drukkere verkeersweg. Vervolgens ging het Pelgrimspad dwars door het centrum van dit plaatsje. Na Haastrecht was het nog ruim een kilometer lopen tot vlakbij Gouda, het eindpunt van deze etappe en voor ons het eindpunt van het Pelgrimspad. Vanaf dit punt was het nog ongeveer anderhalve kilometer lopen naar het station Gouda Goverwelle, waar onze auto geparkeerd stond.

vorigevolgende