Altweerterheide – Maarheeze (20 km)

vorigevolgende

Dinsdag 22 maart 2022: Altweerterheide – Maarheeze (20 km)

Na een goede nachtrust in ons mooie appartement in Heeze en het ontbijt zijn we met de auto naar Maarheeze gereden. Die konden we op een paar honderd meter afstand van het eindpunt van onze etappe parkeren in de luxe woonwijk Kamersven.
Daarna zijn we met de fietsen naar Altweerterheide gereden. Dat was een vrij ingewikkelde route. Ook google hield ons op een paar keer voor de gek omdat we op twee plekken een pad opgestuurd werden dat verboden was voor fietsers. We hebben onze fietsen op de parkeerplaats bij het dorpshuis achtergelaten.

Vanaf Altweerterheide was het nog enkele honderden meters naar het Pelgrimspad. Het was deze dag heel erg mooi zonnig weer en bijna 20 graden. Nadat we nog even over een verharde weg gelopen kwamen we op een zandweg. Wat verder was het weer even verhard. Op een gegeven moment passeerden we een bankje waar we onze eerste lunchpauze hielden.

Na de lunchpauze kwamen we al snel langs de zandafgraving en gingen we verder door het natuurgebied de IJzeren Man. Dit was ook een El Dorado voor kinderen met heel veel verschillende activiteiten. Ook de trimmer kon hier zijn hart ophalen. Vervolgens kwamen we op een heel vervelend stuk langs een drukke weg bij het industrieterrein van Weert.

Een paar kilometer verder kwamen we langs het grafheuvelveld Grashoverheide. Dit was een zeer uitgestrekt grafheuvelveld in een heideachtig gebied. Het is een van de grootste van Europa. Vervolgens volgde er een lang stuk door het bos. Dit was een vrij saai stuk.

Nadat we de spoorlijn en de A2 overgestoken waren kwamen we in een stiltegebied. We wilden graag stoppen voor onze tweede lunchpauze, maar bankjes hadden we lang niet gezien. Uiteindelijk zijn we maar een weilandje ingelopen en hebben we ons op de grond neergevleid.

Na de pauze liepen we verder door dit gebied. Op een gegeven moment werd het heel moerassig en kwam we langs ondiepe plassen. Het pad ging een stukje over in vlonderpad zodat we dit moerassig gebied over konden steken en ook genieten van de mooie natuur en de watervogels.

Wat verderop kwamen we langs de Grenskerk. Heel toepasselijk dat het Pelgrimspad hier langs loopt. Dit was een monument ter nagedachtenis aan de kerk die hier vroeger stond. Dit was in de zeventiende eeuw de plek waar Rooms Katholieke Brabanders net over de grens naar de Rooms Katholieke kerk konden. In die tijd waren deze diensten verboden in Noord Brabant.

Het was vanaf de Grenskerk nog enkele kilometers lopen door een vrij eentonig bos tot het eindpunt van de etappe. Vanaf Maarheeze zijn we eerste met de auto naar Altweerterheide gereden om de fietsen op te halen. Vervolgens zijn we door gereden naar onze verblijfplaats in Heeze.

vorigevolgende