Zutphen – Laren (19 km)

volgende

Zaterdag 9 november 2019: Zutphen – Laren (19 km)

We zijn op deze zaterdag al vroeg van huis vertrokken voor deze eerste etappe over het Graafschapspad. We hebben deze etappe samen met Maarten en Marga gelopen. We hebben hen eerst van huis afgehaald en zijn daarna met de auto naar Laren gereden. We kregen onderweg enkele buien te verwerken, maar de weersvooruitzichten waren niet slecht, dus besloten we om de wandeling gewoon door te laten gaan. We hebben in Laren de auto geparkeerd bij ons eindpunt. Inmiddels was het droog geworden en regende het de rest van de dag niet meer en hebben we ook nog enige tijd van de zon mogen genieten. In Laren namen we de bus naar Zutphen.

We begonnen tegen half tien met onze etappe. We liepen eerst langs de kerk op naar het centrum. Daar kwamen we op de route bij het kruispunt van de Zaadmarkt met de Sprongstraat. Bij de fontein hebben we even een foto genomen om het beginpunt van onze wandeltocht langs het Graafschapspad vast te leggen. We liepen eerst nog een stukje door de oude binnenstad met leuke winkeltjes, die tocht wel wat aantrekkingskracht hadden. We kwamen door een klein idyllisch straatje langs restanten van de oude stadsmuren.

We kwamen al snel bij het riviertje de Berkel. Vanaf dit punt volgden we een aantal kilometers dit riviertje. Op enkele plaatsen gingen we er even iets vandaan. Dit was een hele mooie afwisselende route om uit Zutphen te komen. De herfstkleuren maakten deze route extra aantrekkelijk. Nadat we Zutphen uit waren liepen we nog een stukje langs Warnsveld op. We hadden een zeer fraai zicht op de prachtige tuinen van een aantal mooie huizen aan de overkant van de Berkel.

Even later verlieten we de Berkel. We passeerden het heel mooi gelegen Huize Voorst met de omliggende gracht. We staken de spoorlijn over en liepen over een mooie route, een afwisseling van stukjes bos en open gebieden naar Almen. Een heel stuk van dit gedeelte was onverhard en zacht en daarom heerlijk voor onze voeten. Net voor Almen zagen we een bankje langs de weg staan. Inmiddels was het tegen twaalf uur en begonnen onze magen te rammelen. We besloten daarom een lunchpauze in te lassen. Het was ondanks de zonneschijn wel behoorlijk koud vanwege een stevige kille wind.

Na onze lunchpauze liepen we Almen in. We kwamen langs de kerk en daarna het hotel-restaurant de Hoofdige Boer. Vanaf dit punt volgden we ruim een kilometer het “Almens ommetje” een prachtige route langs een moerassig waterrijk gebied. Het leek erop dat door de vele regen van de afgelopen maanden de droogte nu toch echt weer voorbij was. Na dit mooie gedeelte staken we het riviertje de Berkel weer over en volgden we dit riviertje weer een stukje.

Anderhalve kilometer verderop staken we de Berkel weer over bij een stuw en verlieten we dit riviertje. Over een mooi paadje liepen we naar het landgoed Ehzerwold. Vanaf dit punt moesten we een paar kilometers over een fietspad langs een wat drukkere weg lopen. Dit was de enige manier om het Twentekanaal en de spoorlijn van Zutphen naar Hengelo over te steken. Onderweg kwamen we langs een glasblazerij. Met name de vrouwen onder ons wilden tocht wel even een kijkje nemen bij alle kunstwerken die buiten stonden.

In het laatste deel van de etappe was het een afwisseling van graspaadjes en stille weggetjes totdat we Laren bereikten. Aan het begin van Laren hebben we eerst nog wat gegeten en na een korte pauze zijn we doorgelopen naar de auto, die we iets na drie uur bereikten. Daarna zijn we weer naar huis gereden en konden we terugzien op een mooie wandeldag.

volgende