Olburgen – Zutphen (20,5 km)

vorigeeinde

Dinsdag 18 oktober 2021: Olburgen – Zutphen (20,5 km)

Dit was al weer de laatste etappe van het Graafschapspad. We hebben deze etappe op een prachtige zonnige herfstdag gelopen. We besloten het stukje tussen Doesburg en Olburgen over te slaan, zodat we een etappe met een mooie lengte hebben. Het gedeelte tussen Doesburg en Olburgen hebben we al eerder gelopen als deel van het Hanzestedenpad.

In de ochtend zijn we eerst met de auto naar Dieren gereden. We hebben de auto daar op het P&R terrein van station Dieren geparkeerd. Vanaf het station zijn we door een parkje en het oude centrum van Dieren naar de pont gelopen. We genoten meteen al van de prachtige herfstkleuren. Met de pont staken we de IJssel over. Daarna was het nog een kleine kilometer lopen tot de winterdijk waar het Graafschapspad overliep.

We liepen een aantal kilometers over de winterdijk, eerst was het een fietspad en later een klein stil asfaltweggetje. Onderweg zagen we aan de overkant van de IJssel de Gelderse toren. Deze stond wel behoorlijk verscholen achter bomen. Net voor Bronkhorst verlieten we de dijk en liepen we verder over een weggetje tot aan de molen. Het terrein rondom de molen was helaas afgesloten.

We vervolgden onze weg via een schouwpad tot dichtbij een sluis. Via kleine paadjes bereikten we de top van de Slotheuvel, een kunstmatige heuvel die in de tiende eeuw gebouwd was. Boven op de heuvel staat een mooie maquette van het voormalige kasteel. Er waren hier ook een aantal bankjes. Dat was een mooi plekje voor onze eerste lunchpauze.

Na de lunchpauze liepen we via kleine paadjes naar het schilderachtige oude centrum van Bronkhorst. We hebben hier even rustig rondgekeken. Vanaf Bronkhorst liepen we naar de pont over de IJssel. Aan de overkant van de IJssel liepen we eerst richting Brummen, waar we langs enkele prachtige oude villa’s liepen. Net voordat we Brummen bereikten gingen we eerst in noordelijke richting en even later weer in oostelijke richting de uiterwaarden in richting de rivier de IJssel.

We liepen een aantal kilometers over een fietspad dichtbij de IJssel tot aan de brug over de IJssel. Via een trap gingen we de brug op en staken we de IJssel weer over. Aan de overkant van de IJssel was de route behoorlijk gewijzigd een meer dan een kilometer verlengd. We gingen eerst een klein stukje in zuidelijke richting en daarna weer in westelijke richting de uiterwaarden in richting de IJssel. Vervolgens liepen we meer dan twee kilometer langs de IJssel op over een ietwat hobbelig graspad. Bij het gemaal Heibergen verlieten we de uiterwaarden en gingen we Zutphen in.

In Zutphen liepen we eerst nog een stukje langs de kade. De laatste kilometer ging door het oude centrum van Zutphen. We hebben daar nog even omgelopen door een fraai stil hofje. Vanaf het centrum zijn we doorgelopen naar het station en hebben daar de trein genomen terug naar Dieren waar onze auto geparkeerd stond.

vorigeeinde