GR34

Eerste etappe

GR34 Mont Saint Michel – Saint Nazaire (2023 – )

Inleiding

De GR34 is één van de mooiste, bekendste en langste langeafstand wandelpaden in Frankrijk. Het staat ook bekend als het Douanierspad. De GR34 gaat bijna helemaal dicht langs de grillige kust van Bretagne en is ruim 2000 kilometer lang. Slechts op enkele plekken ga je iets verder het binnenland in.

GR34 Mont Saint Michel – Saint Malo

Nadat we de GR223 voltooid hadden hebben we van 14 – 19 juni 2023 een begin gemaakt met de GR34. Na een niet al te interessant stuk aan het begin kwamen we vanaf Cancale op een heel mooi idyllisch stuk van de GR34 met prachtige rotskusten en mooie strandjes. Gezien de zwaarte van dit gedeelte vanwege de vele klimmetjes en afdalingen moesten we hier de lengte van onze etappes wel wat terugschroeven.

Saint Malo – Morlaix

Aan het einde van de zomer van 2023 zijn we verder gegaan met de GR34. We hebben in de periode van 22 augustus tot 29 september het gedeelte van Saint Malo naar Morlaix gelopen, een afstand van ruim 500 km.

Dit ia werkelijk een schitterend gedeelte van de Europese route E9, dat gekenmerkt wordt door een prachtige zeer afwisselende rotskust met mooi gelegen strandjes en baaien. Het hoogtepunt waren de wonderlijke roze granietkusten tussen Perros Guirec en Trégastel. Het mooie van de GR34 is dat de route voor een groot gedeelte gaat over vrij smalle onverharde kustpaden die alleen toegankelijk zijn voor wandelaars. Het was tot nog toe wel het zwaarste traject van de E9 met heel veel heuvels maar ook vlakkere gedeelten.

Het vinden van de juiste overnachtingsplekken was soms best een uitdaging en was soms allesbepalend voor de lengte van de etappes. Op enkele plekken moesten we ver het binnenland in voor een overnachtingsplek. De reisverslagen per dag gaan in op deze uitdagingen op plekken waar dit speelde.

Tenslotte

Op de E9 info pagina hebben we een link naar een excel bestand toegevoegd met een overzicht van al onze etappes. Deze informatie bevat onder andere de afstand van de etappe en wanneer we de etappe gelopen hebben. Daarnaast hebben we wat andere informatie toegevoegd, zoals overnachtingsadressen, supermarkten en restaurants.

De informatie op onze website is met zorg beschreven, maar we geven geen garantie dat deze informatie juist is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Deze informatie mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Eerste etappe