Eifelsteig

Verslag van onze wandeltocht langs de Eifelsteig (2 – 14 juli 2017)

De Eifelsteig wordt aangemerkt als een van de mooiste wandelroutes in Duitsland. De Eifelsteig begint in Aachen Kornelimünster, eindigt in Trier en is ruim 300 km lang. Het is inderdaad een mooie route door golvend heuvellandschap met een afwisseling van bos en open velden. Ook komt de route door een heel aantal mooie idyllische plaatsen. De Eifelsteig is heel goed gemarkeerd en loopt over goed begaanbare en onderhouden paden. Wel moet je soms goed opletten om niet een klein paadje te missen. Wat ons is opgevallen is dat de Eifelsteig liefelijker is dan bijvoorbeeld de GR5 door België en Luxemburg.

We hebben van 2 – 14 juli 2017 het eerste gedeelte van de Eifelsteig van Aachen Kornelimünster naar Gerolstein gelopen een afstand van ruim 189 km. We hebben dit ter voorbereiding gedaan voor ons vervolg van de GR5 door de Alpen later in de zomer.
Anja was begin mei gevallen en moest eerst een aantal weken herstellen van deze val voordat ze weer lange wandeltochten kon maken. Deze tocht was een goede test of Anja lange wandeltochten met stijgen en dalen weer aankon. Na eerst enkele dagen wat korter gelopen te hebben bleek de oude vorm er weer aan te komen.

We zijn per trein naar Aachen gereisd en terug vanaf Gerolstein naar huis gereisd. Dat ging prima. We zijn op 30 juni naar Aachen gereisd. Aangezien het op zaterdag 1 juli erg slecht weer was zijn we een dag langer in Aachen gebleven. Daarna hebben we elke dag een korter of langer stuk gelopen.

We hebben de etappes naar eigen inzicht ingedeeld en regelmatig afgeweken van de voorgestelde etappes in het boekjes. Omdat we weer met de volledige bepakking, inclusief tent en slaapzak in de Alpen verder willen lopen, hebben we besloten om ook deze tocht met volle bepakking te lopen. Er waren maar weinig campings langs de route. We hebben drie maal gekampeerd. De overige nachten verbleven we in hotels, bed and breakfast en appartementen, waarbij een paar heel bijzondere overnachtingsplaatsen waren. We hebben vooraf niets gereserveerd. We besloten per dag hoever we wilden gaan en reserveerden dan de overnachting. Dat lukte over het algemeen heel goed. Soms was het even puzzelen. Als booking.com aangaf dat er geen plaatsen meer beschikbaar waren belden we per telefoon naar het adres en dan bleek soms toch nog een plaats beschikbaar te zijn. Wel gebeurden het meerdeer malen dat een kleiner hotel of bed and breakfast een rustdag had, wat betekende dat je die nacht er niet kon overnachten. Dat is iets om goed in de gaten te houden.

Wat betreft inkopen doen van proviand is er maar een beperkt aantal supermarkten aanwezig langs de route. Bakkerijen waren er wel volop. We hebben een sheet bijgevoegd met de plaatsen waar we proviand ingekocht hebben en waar we overnacht hebben.

overnachten eten en drinken

Wat betreft de routebeschrijving hadden we zowel de Rother Wanderführer van de Eifelsteig als wel de Leporello Wanderkarte (schaal 1 op 25000) aangeschaft. Beiden waren handig om te hebben. De Wanderkarte is geheel geplastificeerd en kan dus goed tegen regen. De Wanderführer geeft naast de beschrijving van de route informatie over interessant punten langs de route en veel mogelijk overnachtingsplaatsen. Op het bijgevoegde kaartje staan onze begin- en eindpunten van de etappes, onze ovenachtingsplaatsen en de route zoals wij die gelopen hebben. Op enkele punten wijkt deze route wat af van de officiële route.

Onze informatie is met zorgvuldigheid beschreven, maar we bieden geen garantie deze correct is en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Ook mag de informatie op deze site niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.